Kneippbrød
Kneippbrød er et grovt brød lagd av sammalt hvete. Det er oppkalt etter en tysk prest og lege, Sebastian Kneipp (1821-1897). Baker Hansen fikk tillatelse til å bake og selge brødet i 1895 og siden dengang har det vært et populært innslag i matpakka.
2 brød
INGREDIENSER
- 7 dl lunkent vann
- 1/2 dl nøytral olje
- 1 pose tørrgjær
- 2 ts salt
- 2 ss sirup eller honning
- 1 ss fiberhusk ( kan sløyfes)
- 400 g sammalt hvete, grov
- 500 g sammalt hvete, fin
Ha alt i en bolle og elt med kjøkkenmaskin i minimum 10 minutter. Dekk bollen med plast og hev til dobbel størrelse, ca 45 minutter.
Ha deigen på melet underlag og kna den lett sammen, del i 2 og form til brød. Smør 2 brødformer (1,5-1,8 liter) godt og legg brødene oppi. Dekk med et klede og etterhev til de har doblet seg, ca 45 minutter.
Stekes på nederste rille på 200 grader i ca 35 minutter. Avkjøl på rist. Fine å fryse
Fiberhusk gjør at brødene smuler mindre. Det fåes kjøpt i dagligvarebutikker og står gjerne i hylla med glutenfritt mel. Går også under navnet psyllium.