Kålruletter
Nydelig mat som har gått litt i glemmeboka. Her har jeg brukt kjøttdeig av svin men det kan byttes ut med kjøttdeig av storfe eller kylling.
8 stk, gir 3-4 porsjoner
INGREDIENSER
- 400 g kjøttdeig av svin
- 1,5 ts salt
- 1/4 ts pepper
- 1/4 ts muskat
- 1/4 ts allehånde
- 2 ss potetmel
- Ca 1 dl melk
- 8 kålblader
- 2,5 dl utblandet buljong
- Noen klatter smør
Det er viktig at kjøtt og melk har samme temperatur, jeg får best resultat når begge er kjøleskapskalde.
Kok opp en kjele med lettsaltet vann, legg i kålbladene og la de koke i ca 2 minutter. Løft de ut og legg de i kaldt vann.
Ha kjøttdeig, krydderne og potetmel i ei kjøkkenmaskin med en k-spade. Kjør litt så det blandes, spe med melk og bland det godt sammen.
Ta kålbladene ut fra vannet og la de renne godt av seg. Skjær vekk den tykke stilken i midten av bladene, legg litt av farsen på midten og rull sammen. Legg de i ei ildfast form. Legg på noen smørklatter og hell over buljongen. Dekk med alu.folie og sett forma midt i ovnen på 200 grader i 20-30 minutter.
SAUS
- 2 ss smør
- 2 ss hvetemel
- 1,5 dl melk
- 0,5 dl fløte
- Kraft som kålrulettene er trekt i
Smelt smøret, rør inn hvetemelet og spe med melk og fløte. Tilsett kraft til en tykk saus. Smak til med salt og pepper.
Serveres med poteter, gulrøtter og tyttebærsyltetøy