Julestjerne
En stor og flott stjerne av gjærdeig med et deilig fyll av sjokolade og klementin.
1 stk
INGREDIENSER
- 5 dl melk
- 150 g sukker
- 1 egg
- 1 pose tørrgjær
- 100 g romtemperert smør i terninger
- 900 g hvetemel
Varm melka til fingervarmt og hell den i bakebollen. Tilsett resten og elt 10 minutter. Dekk bollen med plast og hev til dobbel størrelse, ca 45 minutter.
FYLL:
- 100 g kokesjokolade
- 75 g smør
- Saft og skall fra 1 klementin
- 50 g melis
- 50 g mandler
Riv skallet av klementinen med et rivjern, det skal kun være med det gule av skallet. Ha sjokolade, smør, skall og saft fra klementin i en kjele og smelt det på svak varme. Rør så det ikke svir seg. Ta kjelen av plata og visp inn melis.
Finhakk mandlene.
Ha deigen på melet underlag og kna den lett sammen. Del i 4 like deler og kjevle hver del i rundinger, ca 1/2 cm tykk. Legg en runding på et stekebrett med bakepapir og smør på 1/3 av sjokoladefyllet og strø på 1/3 av mandlene. Gjenta med resten av rundingene til du har 4 lag med fyll mellom.
Bruk en stjerneutstikker og trykk ned i midten på sirkelen, ikke helt igjennom den skal henge sammen i bunnen. Skjær i 16 flettelengder, ikke skjær helt inntil stjerna.
Ta en flettelengde i hver hånd og vri mot hverandre 3-4 ganger, samle endene nederst. Gjenta med resten.
Legg på et klede og etterhev ca 30 minutter. Pensle med egg og strø på perlesukker.
Stekes midt i ovnen på 200 grader i ca 30 minutter. Blir den veldig brun oppå legg på et bakepapir og flytt den et hakk ned. Avkjøl på rist