Fersk suppe med kjøtt og sursøt saus
Dette er en av mine absolutte favoritter. Mat man spiser seg mett på, skikkelig mett. Trenger en liten strekk på sofaen etter et sånt måltid.
Her er det bare å bruke det kjøttet du vil men det bør ikke være det flotteste kjøttstykket, velg et som tåler lang koketid. Vilt er også nydelig å bruke, har kokt på både elg, hjort og rein og det smaker fantastisk godt.
Det er vanskelig å koke bare bittelitt av dette men suppa er like god dagen etter eller lag lapskaus av restene. Suppemengden holder nok til 4 men da bør mengden kjøtt økes noe. Jeg er vant med klot i suppa og kan ikke tenke meg å spise uten, er jo så godt.
INGREDIENSER
- 600 g høyrygg
- 200 g gulrot
- 200 g kålrot
- 200 g sellerirot
- 300 g hodekål
- 100 g purre
Legg kjøttet i en stor kjele og hell på vann så det dekker godt. Kok opp og la det koke til kjøttet begynner å bli mørt. Mitt kokte 1,5 time. Skum av underveis. Fyll etter med vann hvis det trengs.
Skrell og del grønnsakene i mindre biter.
Når kjøttet nærmer seg ferdig tilsett gulrot, kålrot og sellerirot. La det koke med kjøttet 20 minutter, tilsett deretter resten av grønnsakene.
KLOT
- 2 dl melk
- 1 egg
- Salt
- Ei klype muskat
- Ca 4 dl hvetemel
Piskes/røres sammen til en tykk, klumpfri røre. Det skal være som en tykk grøt så juster med mel hvis det trengs.
Når grønnsakene er nesten ferdig kokt tilsettes klota. Skru varmen ned så det bare såvidt syder og bruk ei spiseskje og lag klot med. Dypp skjea først i den varme suppa og ta deretter raust av røra på, slipp det forsiktig ned i suppa. Gjenta med resten. Unngå å røre i kjelen frem til klota flyter opp så du slipper grumsete suppe. Klota trenger ca 15-20 minutter på å bli ferdig.
SURSØT SAUS
- 2 ss smør
- 2 ss hvetemel
- 2,5-3 dl kraft fra suppa
- Salt, sukker og eddik
Smelt smøret og rør inn melet. Spe med krafta til en tykk saus. Smak til med sukker og eddik og tilslutt salt.
Server kjøttet med grønnsaker fra suppa, kokte poteter og sausen.
Smakelig måltid.
Én kommentar
Kirsti Forsth
Hei!
Fersk suppe med kjøtt i sursøt saus er noe av det beste jeg kan tenke meg. Det fikk vi ofte av mor på søndager i min barndom på Østlandet på 50-60-tallet. Hun hadde jobbet på kjøkken før hun giftet seg, og der hadde lært mange gode retter med en liten vri. Klotene eller melbollene som vi kalte dem, ble tilsatt kardemomme og egg – helt nydelige! Og i suppen ble det lagt i en tørket ingefær som ble kokt med og tatt opp når den var ferdig… mange jeg har laget suppen til synes smaken er så spesielt god. Hadde bare lyst til å dele denne barndomsopplevelsen med andre!