Baking,  Brød og Rundstykker

Eltefritt grytebrød med øl og karve

Å bruke øl i bakst gir et saftig og godt resultat. Type øl som brukes er valgfritt, jo mørkere øl jo mere smak.

Karven er ikke veldig fremtredende men ligger å lurer litt i bakgrunnen, den gir en lett krydrete smak. Brødet passer både som tilbehør til mat eller med pålegg på.

1 brød

INGREDIENSER

  • 3 dl øl
  • 3 dl vann
  • 1/2 ts tørrgjær
  • 1/2 ts karve
  • 1,5 ts salt
  • 1/2 dl mørk sirup
  • 800 g hvetemel

Bruk en stor bolle. Rør alle ingrediensene raskt sammen med ei sleiv eller lignende. Dekk bollen med plast og la den stå på benken i 12-18 timer.

Fjern plasten og strø 5 rause spiseskjeer med hvetemel oppå deigen. Bruk ei deigskrape og skrap ned på kanten av bollen og vend samtidig deigen inn mot midten. Gjenta flere ganger rundt hele deigen. Dekk bollen med plast og etterhev 2 timer.

Etter 1,5 time sett ovn på 250 grader og sett inn ei gryte med lokk. Jeg bruker ei emaljert jerngryte på 4,2 liter. La gryta stå i ovn i 30 minutter.

Ta gryta ut og skrap deigen oppi. Legg på lokk og sett gryta inn på nederste rille. Stek på 250 grader i 30 minutter. Skru deretter ned temperaturen til 200, ta av lokket og la den steke videre i 10-15 minutter.

Avkjøles på rist.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *