Baking,  Jul,  Kaker

Lemse

Eller læffe som jeg kalte det da jeg var lita.

Lemse er en søt lefse som er smurt med smør og sukker. Den ble ofte servert med gomme til, den var gjerne kokt selv.

Ca 12 lefser som gir ca 48 lemser

INGREDIENSER

  • 1 liter kefir eller kulturmelk
  • 1 beger seterrømme (3 dl)
  • 1 strøken teskje hornsalt
  • 1/2 ts natron
  • 50 g sukker
  • 1/2 ts salt
  • 1 kg hvetemel + ca 500 g til utbaking

Røres raskt sammen med ei sleiv. Deigen skal være litt klissete.

Fyll den tomme kefirkartongen med ca 4 dl vann. Sett på korken og rist godt, dette helles i en bolle. Dette skal brukes til å fukte lefsa med når den er stekt.

Strø godt med mel på et bakeunderlag og ta en liten klatt røre oppå, strø mel oppå og trykk det litt utover

Kjevle dette så tynt du klarer. Bruk nok mel så det ikke klistrer seg fast. Jeg bruker først vanlig kjevle og avslutter med ei bakerulle med rutemønster

Stekes på takke på høy varme. Den skal få lysebrune prikker på begge sider.

Legg den stekte lefsa på et klede og fukt med kefirvannet. Mengde omtrent som når man pensler bakverk med egg. Legg neste lefse oppå den forrige lefsa og pensle med kefirvannet. Fortsett sånn til alle lefsene er stekt og penslet. Legg et klede over og avkjøl lefsene helt. Løsne de forsiktig fra hverandre.

Til smørning brukes romtemperert smør og sukker. Hvor mye avhenger av hvor mye smør og sukker man ønsker, jeg bruker ca 350 g smør til alle lefsene og ca 2 ss sukker per lefse.

Smør halve lefsa med smør og strø på sukker

Brett den delen uten smør over og klipp i snipper. Finklipp kanten øverst litt, den kan fort bli både ujevn og tykk øverst.

Pakk i plast i passe porsjoner og legg i fryseren minimum 1 døgn før den spises.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *